UM:n palvelupiste

Hampurin merimieskirkon tiloissa sijaitsee myös Ulkoministeriön kansalaispalvelupiste, jossa voi hoitaa erilaisia viranomaisasioita, kuten uusia passinsa tai rekisteröidä lapsensa syntymän.

Suomen valtiota koko Saksassa edustaa suurlähetystö Berliinissä. Suomella oli edustusto myös Hampurissa vuosina 1918-2013. Kun tieto Hampurin pääkonsulaatin sulkemisesta (31.8.2013) saavutti Pohjois-Saksan suomalaisyhteisöt loppukesällä 2012, oli tyrmistys laajaa. Merimieskirkon piirissä ja suomalaisseurakunnissa toimivat aktiivit panivat toimeen nimien keräyksen ja vetosivat ulkoministeriöön edes kansalaispalvelujen säilyttämisen puolesta.

Vetoomus tuottikin tulosta. Pääkonsulaatin sulkemisen jälkeen perustetun kunniakonsulaatin yhteyteen tuli yhden virkailijan hoitama kansalaispalvelupiste, joka sijoitettiin merimieskirkolle ja avattiin 21.10.2013. Toimitila on vuokrattu Suomen Berliinin suurlähetystölle, ja suurlähetystön virkailija vastaa palvelupisteen toiminnasta. Passin uusimista tai lapsen syntymän rekisteröintiä varten ei siis tarvitse tulevaisuudessakaan matkustaa Berliiniin, vaan nämä viranomaisasiat voi hoitaa edelleen Hampurissa.

Tässä tilanteessa merimieskirkon merkitys korostuu entisestään, ja siitä on muodostumassa todellinen Hampurin ja Pohjois-Saksan Suomi-keskus.

Suomen kunniakonsulina Hampurissa toimii Hans-Christoph Stadel, joka on kutsuttu myös Pohjois-Saksan merimieksirkon säätiön hallituksen puheenjohtajaksi.