Yhdistys

Suomen Merimieskirkko perustettiin vuonna 1875. Toiminnan tarkoituksena on ollut alusta asti tukea kotimaasta kauaksi lähteneitä merenkulkijoita ja siirtolaisia sekä auttaa ulkomailla vaikeuksiin joutuneita maanmiehiämme. Työskentelemme luonnollisesti myös kotimaassa ja merillä.

Toiminnan perusajatus nyt, lähes 140 vuotta myöhemmin, on sama. Vieraanvaraisuus, kohtaaminen, läsnäolo, kristillinen identiteetti, merellinen henki ja avoimuus uudelle ovat toimintamme perusarvot.

Merimieskirkkojen palvelut ovat vuosien saatossa monipuolistuneet ja toimipisteistä on muotoutunut (ulkomailla) suomalaisuuden, suomen kielen ja kulttuurin tukikohtia ja näyteikkunoita Euroopassa. Merimieskirkot ovat käyttäjilleen kappale kotimaata vieraassa maassa ja uuden kulttuurin keskellä.

Suomen Merimieskirkko ry:n  toiminta Hampurissa on alkanut vuonna  1901. Taloudellisilta osiltaan toiminta tapahtuu saksalaisen säätiön ”Die Stiftung der Finnischen Seemannsmission in Hamburg” nimissä. Näin siksi, että ennen Suomen liittymistä EU:hun, oli välttämätöntä  järjestää toiminta paikallisen juridisen henkilön kautta niin henkilöstöjuridiikan, verotuksen, auton rekisteröinnin ym. käytännön syiden vuoksi.

Säätiön puheenjohtajana toimi Suomen pääkonsuli Hampurissa. Pääkonsulaatin suljettua ovensa, hallituksen puheenjohtajana toimii Hampurin Suomen kunniakonsuli Hans-Christoph Stadel. Muina jäseninä ovat Suomen Merimieskirkko ry:n pääsihteeri Hannu Suihkonen ja toimitusjohtajana Pohjois-Saksan merimieskirkon johtaja Satu Oldendorff.

Suomen Merimieskirkko ry :n säännöissä sanotaan, että toiminnan tarkoituksena on yhteistyössä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kanssa ja sen tunnustuksen mukaisesti tehdä kristillistä, sosiaalista, kulttuurillista ja diakonista työtä merenkulkijoiden, ulkomailla olevien ja olleiden suomalaisten parissa ja toteuttaa kansainvälistä kristillistä työtä Suomen satamissa.

Lue lisää Suomen Merimieskirkko ry:stä.