Työkerho

Työkerhon päätehtävä on osallistua joulu- ja pääsisäismyyjäisten järjestämiseen sekä siellä myytävien käsityötuotteiden valmistamiseen ja myyntiin. Työkerhon toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön.

Hampurin merimieskirkon työkerholla on pitkät perinteet. Ensimmäinen ompeluseura pidettiin jo  vuonna 1902, ja vuodesta 1925 alkaen se jatkoi toimintaansa työseurana. 1950-luvulta alkaen järjestettiin käsityöiltoja, ja ensimmäiset myyjäiset pidettiin 1962. Nykyisessä muodossaan torstai-iltapäivän työkerhona se on toiminut vuodesta 1968 alkaen.

Työkerhon tarkoitus on tukea Merimieskirkon toimintaa ja tehdä sitä tunnetuksi. Kerhon päätehtävä on on valmistaa käsityö- ja askartelutuotteita sekä joulu- että pääsiäismyyjäisiin ja osallistua myyjäisten järjestämiseen sekä myyntityöhön niissä. Lisäksi työkerho osallistuu muihin Hampurin seudun myyjäisiin ja tapahtumiin.

Työkerho toimii myös sosiaalisena tukiverkostona, jonka merkitys jäsenten vanhentuessa tulee yhä tärkeämmäksi. Suomalaiset juuret ja sama äidinkieli ovat tärkeä yhdistävä tekijä, ja säännölliset tapaamiset ehkäisevät syjäytymistä. Työkerhon toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön.

Työkerho kokoontuu merimieskirkolla säännöllisesti torstaisin klo  14.30  alkaen. Samalla käynnillä voi halutessaan hiljentyä torstain viikkohartaudessa kirkkosalissa. Toiminta aloitetaan vuosittain tammikuussa ja se jatkuu n. kuuden viikon kesäloman jälkeen joulumyyjäisiin saakka.

Työkerhossa askarrellaan erilaisia joulu- ja pääsiäiskoristeita, neulotaan ja virkataan myssyjä, kaulaliinoja, sukkia ja käsineitä sekä ommellaan pöytäliinoja, patalappuja ja muita tuotteita.

Yhdet kangaspuut odottavat poppanan tai kaitaliinan kutojaa. Aika ajoin järjestetään erilaisia kursseja, esimerkiksi huovutusta. Työvälinneet ja -materiaalit ovat pääosin kerholaisten tekemiä lahjoituksia sekä osittain merimieskirkon kustantamia. Työnteon lomassa kuullaan uutisia Suomesta, vaihdetaan kuulumisia sekä lainaillaan eteenpäin suomalaisia lehtiä ja kirjoja.

Vuotuisiin tapahtumiin kuuluvat: kukkamekkojuhlat ennen kesälomaa, pikkujoulujuhlat nyyttikesteineen joulukuun alussa sekä säännölliset kierrätyspäivät ja talkoot. Työkerho tekee vuosittain myös virkistysretken lähiseudulle. Lisäksi kerhossa juhlitaan jäsentensä pyöreitä ja puolipyöreitä syntymäpäiviä kakkukahvein ja lauluin.

Työkerholla on SOS-lapsikylästä kummilapsi, jonka tukemiseksi järjestetään keräyksiä ja arpajaisia. Nykyinen kummilapsi on Virosta, Keila-nimisestä kaupungista.

Työkerhon toiminnan  suunnittelusta ja organisoimisesta vastaa 7-henkinen johtokunta, joka valitaan määräajaksi vuosikokuksessa helmikuussa. Johtokuntaan kuuluvat automaattisesti myös Hampurin merimieskirkon johtaja, palveluvastaava sekä työkerhon kunniajäsenet. Kunniajäsenet ovat Suomen Merimieskirkko ry:n valitsemia työkerhon pitkäaikaisia ja erittäin ansioutuneita jäseniä. Tällä hetkellä heitä on kolme henkilöä.

Työkerhon jäsenmaksu on 10,00 euroa vuodessa, jäsenmaksun suuruudesta päätetään vuosikokokouksessa.

Vuonna 2013 työkerhossa oli 63 maksanutta jäsentä, ja keskimääräinen kävijämäärä torstaisin on 30-40 henkilöä. Työkerholaisten keski-ikä alkaa olla aika korkealla, ja tavoitteena olisi saada nuorempaa väkeä työn jatkajiksi. Kaikki uudet jäsenet ja ideat ovat sydämellisesti tervetulleita. Merimieskirkon työntekijät neuvovat mielellään, kenen puoleen halukkaat voivat kääntyä.

Tarja Jeenicke, työkerhon pj.

Iloinen puheensorina sekä kahvin ja pullan tuoksu täyttävät kirkon, kun työkerho kokoontuu torstaisin Eevan salissa.