Yleisinfo

Hampurin merimieskirkon kahvio.

Lyypekin merimieskirkon kahviosta avautuu pihaterassi.

Pohjois-Saksan merimieskirkon muodostavat yhdessä Hampurin suomalainen merimieskirkko ja liikkuva merimieskirkkotyö erityisesti Lyypekin alueella.

Hampuri

Suomalainen merimieskirkko on toiminut Hampurissa vuodesta 1901 alkaen. Sen ensimmäinen merimiespastori oli Toivo Waltari. Oma kirkkorakennus saatiin 1920-luvulla, joka kuitenkin tuhoutui sodassa. Sodan jälkeen toiminnassa oli pieni tauko, kunnes työ käynnistyi uudelleen Ruotsin kirkon tiloissa. Nykyisessä kiinteistössä merimieskirkko on toiminut vuodesta 1966 lähtien.

Merimieskirkosta on vuosikymmenten myötä muotoutunut monille liikkuville suomalaisille sekä suur-Hampurin alueella asuvalle suomalaiselle siirtokunnalle ja heidän perheilleen tärkeä paikka. Se on tullut tutuksi myös lukemattomille saksalaisille, joilla on jokin erityisside Suomeen.

Kirkon toiminnassa yhdistyy kristillinen, sosiaalinen ja kulttuurinen puoli. Kirkko on matalan kynnyksen kohtaamispaikka, joka tarjoaa monipuolista toimintaa kaiken ikäisille. Jos aktiivinen toiminta ei innosta, voi kirkolle tulla myös olemaan ja muuten viihtymään. Kirkkosali on monelle liikkeellä olevalle ihmiselle pysähtymispaikka.

Hampurin merimieskirkon tilat mahdollistavat erilaisten tilaisuuksien ja tapahtumien järjestämisen. Joulumyyjäiset ovat vuotuinen suurtapahtuma, mutta yhtä lailla tärkeää on myös muu toiminta. Kirkolla järjestetään konsertteja, joissa esiintyvät pääsääntöisesti suomalaiset muusikot ja kuorot. Kirkkosalin akustiikka on erinomainen ja soveltuu erityisen hyvin esim. kamarimusiikkitilaisuuksiin. Kirkolla järjestetään myös suomalaisten taiteilijoiden taidenäyttelyitä. Suomalaisesta kirjastosta voi lainata klassikoita ja uudempaa kotimaista nykykirjallisuutta.

Kirkolla on myös hyvät ja edulliset majoitustilat, joissa voi yöpyä niin yksittäinen matkailija kuin iso perhe tai suurempi ryhmä. Merimieskirkko sijaitsee keskeisellä paikalla sataman tuntumassa lähellä Elbeä. Kirkolta on pieni kävelymatka kaupungin keskustaan ja moniin nähtävyyksiin.

Hampurin suomalainen merimieskirkko on suomalaisen kulttuurin keskus. Kirkolla on Suomi-kauppa, josta voit ostaa suomalaisia tuotteita elintarvikkeista tekstiileihin. Kaksi suomalaista saunaa tarjoavat mahdollisuuden saunoa ja kutsua myös vieraita nauttimaan hyvistä löylyistä. Suomea ja suomalaisuutta pidetään esillä myös erilaisten juhlien sekä tapahtumien kautta. Suomi-keskus palvelee myös kaikkia Suomesta kiinnostuneita saksalaisia.